اگر شما اين مراحل را گذرانده باشيد و بر تمام مفاهيم پايه در شيمي عمومي مسلط شده باشيد، ميتوانيد به مرحلهي بعد برويد. حتي اگر يک ماه به المپياد مرحله اول باقي مانده است و شما هنوز اين مراحل را به خوبي سپري نکردهايد، به هيچ وجه به «ادامه مطلب» نرويد!
در اين مرحله از آمادگي براي المپياد شيمي روزانه به 3 تا 4 ساعت در روزهاي عادي و 5 تا 6 ساعت در روزهاي تعطيل نياز داريد. پس از يادگيري مباحث کلي، تمرين و نکتهيابي بهترين روش براي تثبيت آموختههاي شما ميباشد. کتابهاي مختلفي در بازار موجود است که سوالات تستي و تشريحي فراواني در آنها به چشم ميخورد اما شما که فرصت مطالعه و تمرين همهي آنها را نداريد! بايد به دور از هياهوي تبليغات موسسات مختلف بهترين و مفيدترينها را انتخاب کنيد. براي اين کار چند توصيه و راهنمايي وجود دارد که براي المپياديها، کنکوريها و امتحان نهاييها مفيد است:
-
گول تبليغات را نخوريد! ممکن است برخي از کتابهاي لاغر و ارزان خيلي مفيدتر از کتابهاي چاق و گران باشند. اگر کتاب انتشارات X که هيچ تبليغي نميکند توسط معلم يا دوستان به شما توصيه شد، حتما هزار برابر مفيدتر از کتاب انتشارات Y است که صبح تا شب در تلويزيون و تابلوهاي تبليغاتي داد و هوار ميکند.
-
تعداد خيلي زيادي از کتابها داراي يک مطلب هستند! مثلا تمام ناشرين سوالات کنکور را طبقهبندي کردهاند و پاسخ دادهاند يا به تازگي همه به سوي سوالات مرحله اول المپيادهاي علمي حمله کردهاند. در هنگام خريد دقت کنيد و نظر دوستانتان را که از اين کتاب استفاده کردهاند بپرسيد و اگر يکي از اين کتابها را تهيه کرديد، به سراغ بقيه نرويد که وقتتان تلف نشود.
-
زياد کتاب نخريد، زياد کتاب بخوانيد. خريد کتابهاي زياد باعث ميشود بين آنها سردرگم شويد و در آخر هيچ يک را به درستي مطالعه نکنيد.
در زير برخي از کتابهاي مفيدي را که مطالعه کردهام يا از محتواي آنها اطلاع دارم، به ترتيب اولويت معرفي ميکنم که ميتواند در مباحث ذکر شده به شما کمک کند. اگر دوستان شما از کتابهاي ديگري استفاده کردهاند و راضي بودهاند، فرصت را از دست ندهيد و به سراغ آنها برويد:
v المپيادهاي شيمي ايران (مرحله 1و2) / انتشارات دانشپژوهان جوان / بهترين کتاب براي آمادگي
v الفباي المپياد شيمي / انتشارات دانشپژوهان جوان / به صورت موضوعي در 5 جلد
v المپيادهاي شيمي کانادا / انتشارات دانشپژوهان جوان / کسب آمادگي براي شرکت در مرحله اول و دوم
v المپيادهاي شيمي آمريکا / انتشارات دانشپژوهان جوان / آمادگي براي شرکت در هر دو مرحله
v شيمي در سپهر المپياد / قلم چي / تنوع سوال و تمرينهاي فراوان براي کسب سرعت و دقت
v کتاب شيمي (3) / انتشارات مبتکران / حسام اميني / آموزش و آزمون مباحث شيمي 3
v کتابهاي شيمي 2 و 3 / انتشارات مبتکران / مهندس بهمن بازرگاني / براي دستيابي به سرعت بالا
در پاسخ به سوالات و تست زني اين نکات را فراموش نکنيد:
- تمام سوالات يک مبحث را به ترتيب پاسخ ندهيد! امروز به سوالات مضرب 5 و فردا به سوالات مضرب 4 پاسخ دهيد و تعدادي از سوالات را براي بعد نگه داريد. پس از پاسخ به 100 سوال از هر مبحث، تمام سوالات براي شما تکراري ميشود و نيازي به فکر کردن ندارند. اما اگر چند هفته بعد به سراغ همين مبحث بياييد ممکن است نکات جديدي را کشف کنيد.
- اگر قصد پاسخگويي به سوالات چند مبحث مختلف را داريد، ذهن خود را غافلگير کنيد! 10 تا 10 تا از قسمتهاي مختلف پرسشها را انتخاب کرده و به صورت درهم پاسخ دهيد.
- به هيچ وجه در طول حل سوالات به کتاب يا جزوه مراجعه نکنيد و به مغز خودتان فشار بياوريد. خواندن راه حل از روي کتاب، کمترين ماندگاري را در مغز دارد.
- پس از حل سوالات، بلافاصله آنها را تصحيح نکنيد. يک استراحت کوتاه (حدود 15 دقيقه) ذهن شما را آمادهي کسب اطلاعات ميکند، به سراغ پاسخها برويد و بعد از تصحيح و نمره دهي به رفع اشکال بپردازيد. رفع اشکال يعني:
o مطالعهي پاسخ تشريحي تمام سوالات (آنها که درست يا غلط پاسخ دادهايد) از روي کتاب
o مباحثهي دوستانه دربارهي سوالاتي که اشتباه پاسخ دادهايد و فهميدن موضوع يا نکاتي که پيرامون آن وجود دارد، براي اينکه بعدا دچار چنين مشکلي نشويد.
o علامت گذاري سوالاتي که اشتباه پاسخ دادهايد در کتاب. در يک هفتهي آينده حتما بايد دوباره آنها را حل کنيد.
- براي افزايش دقت و سرعت و کمتر شدن اشتباه محاسباتي به صورت زير عمل کنيد:
o اکيدا توصيه ميکنم تمام راه حل خود را به صورت کتبي بنويسيد. اين کار علاوه بر اينکه دقت شما را افزايش ميدهد، باعث افزايش سرعت شما نيز ميشود. زيرا در راه حلهاي ذهني شما مسير خاصي را در ذهن دنبال نميکنيد و وقت خود را از دست ميدهيد.
o کنار سوالاتي که در جواب آنها شک داريد با مداد علامت بزنيد و به سرعت از آنها عبور کنيد.
o پس از اتمام پاسخ دهي به تمام سوالات، راه حلهايي را که نوشتهايد ميتوانيد بررسي کنيد و به مرور بپردازيد. مرور در اين مرحله نيازمند آن است که قبلا راه حل را نوشته باشيد وگرنه ذهنيات شما که فرار کرده و رفته است!
o بهتر است از همين الآن با تاثير زمان خود را بسنجيد. هر تست شيمي حدود 1 دقيقه وقت نياز دارد. البته تستهاي مباحث شيمي 2 را در زمان کمتر (40 ثانيه) ميتوان پاسخ داد و تستهاي شيمي 3 به زمان بيشتري (حدود 90 ثانيه) نياز دارند.
توجه : بهتر است کمتر به سراغ کتابهاي پيشرفته برويد (يا اصلا نرويد) چون دانستن مطالب اضافي هيچ فايدهاي در آزمون ندارد و در اين مرحله باعث از دست رفتن زمان ميشود. بودهاند کساني که شيميفيزيک و شيمي آلي دانشگاهي را خورده بودند، اما در مرحلهي اول المپياد شيمي قبول نشدهاند.